1. Haberler
  2. Gündem
  3. 79 YIL SONRA İLK EZAN

79 YIL SONRA İLK EZAN

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Fatih ilçesinde bulunan Kariye Camiinde 79 yıl sonra sela ve ezan okundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olan ve 21 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle cami statüsüne çevrilen Kariye Camii ibadete açıldı. 

29 Mayıs 1453 yılında iki Cihan Padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un Fethinin simge binalarından olan Kariye Kilisesi olarak 6’ncı yüzyılda inşa edilen bina, Sultan 2. Bayezid’in tarafından 1511 yılında Kariye Camisi olarak hizmet veren bina, 2 Ağustos 1945 yılında dönemin Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla müzeye çevrildi. 2020 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen Kariye Camii 6 Mayıs tarihinde 79 yıl sonra tekrar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı program ile okunan sela ve ezan ile ibadete açıldı.

KARİYE CAMİİ

İstanbul Fatih ilçesinde 6’ncı yüzyılda Kariye Kilisesi olarak inşa edilen bina, İstanbul’un fethinden sonra 1511’de Sultan 2. Bayezid’in sadrazamlarından Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrildi. Tarihi yapı, “Atik Ali Paşa Camii” veya “Kariye Camii” olarak anılmaya başlandı. Dönemin Bakanlar Kurulu’nun 2 Ağustos 1945’te aldığı kararla müzeye çevrilen Kariye Camii, 2020 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi. Osmanlı döneminde kullanılan mihrabı elden geçirilen Kariye Camii, dış mekandaki restorasyonun tamamlanmasıyla ibadete hazır hale getirildi. 79 yıl müze olarak kullanılan bina Camii olarak hizmet vermeye başladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
79 YIL SONRA İLK EZAN

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Cadde News - Gündem - Dünya - Ekonomi - Spor - Teknoloji - Magazin ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin